GÖSTERGEBİLİMSEL OYUN VE EBE OLARAK “BRUGEL” (Le MISANTHROPE) (Abovvv!)


Le MISANTHROPE

Brugel’in sakatının yan kesicilik yaparken, yüzündeki anlamsızlık, daha da doğrusu hırsızlık eyleminden bihaber zihnin, ivmelenebilen vücudunun takındığı o alakasız mim...

Beni hayattaki birçok şeyden daha çok şaşırtıyor. Fakat, korkunç olana gelince ressam bu küreyle dünyayı sembolize etse de bana şeffaf Faberge yumurtasına hapsedilmiş normallik tatmamış bedenin, kıstırılma hissiyle içsel dinamizm sergilemesi, büzüşmesini çağrıştırıyor. Aniden öylece fark ettiğim, dikkatimi dağıtan dikenler! Az sonra yankesicinin kurbanının ayağına batarak, her şeyi bok edecekler. O an farkındalık, soyulmaktan kurtaracak cübbeliyi... O kürenin şeffaflığına tezat bulanıklaşan akli dengem... Dışarısını kendi merkezimizden dışlayarak hapsettiğimiz haller mi? Yahut ta hapsedildiğimizi anlayamayacağımızdan emin olan başkalarının içine kıstırdığı bir kontrol altına alınmış küresel boşluk mu?

Acaba küre niye şeffaf, normalliğin kurbanı dışarıyı görsün diye mi? Ama bu bir çeşit kafes mantığıyla oluşturulmuş telden mütevellit kürede olabilirdi. Bunların tümü yaşamakta olduğum kaotik ruh halimin yarattığı medcezirler olmakla beraber benim bir şeyin farkındalığının zevkinden mahrum kalmamı sağlayamayacak denli de aciz.

“Sakatlar şeffaf kürelerde değil, kemikten konstrüksiyonlar üzerine gerilmiş tenden brandalardan bedenlerde ömürleri boyu hapisler.”

Ressam söylesene o resmi yaparken 5 yüzyıl sonra, benim gibi bir hıyar ağasının aklını karıştıracağını hiç düşündün mü?

Yorumlar