MİNİ KILAVUZ - YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN FOTOZİN YAPIM KILAVUZU





                                                                                Cenk ‘Mirat’ PEKCANATTI
0. 

Giriş 

Hazırlayacağın fotozin, bugüne kadar yayımlanmış en bi’ mikemmel basılı yayın ya da ömür billah kendinle gurur duyacağın bir başyapıt olmak zorunda değil. O yüzden sen bana kulak ver... Az biraz dalgana bak yahu!... Amma ve lakin izleyiciye karşı muhakkak samimi ol! Sadece ele aldığın konu hakkında nasıl hissettiğini veya o anda ne düşündüğünü takipçilerine yansıtan bir tavırda ol. Gerisini de hiççç... mi hiç... dert edinme... 

Ayrıca akıllı olup, dünyanın kahrını çekeceğine, deli ol dünya senin kahrını çeksin. Zaten bu devirde... bu kağıt ve mürekkep pahalılığında... fotozin yapmak derdine düşen bir birey az ya da çok delidir. Onun da altını kalın bir çizgi ile çizeyim. Diler delice... diler akıllıca yapın fotozininizi... ama hazırlık aşamasında seninle aşağıda paylaştığım bir takım prensip ve aşamaları takip etmeyi de ihmal etme... Muhakkak işine yararlar. İleride bana çok dua edersin... Şimdiii! Şayet ısındıysak, artık olaya girişek mi? 

1. Öncelikle içerik ve tarzı belirleyelim. 

İnsanlarla paylaşmak istediğin belli bir fotoğraf projen var mı? Onlara senin için çok özel bir hikayeyi sunmak ister misin? Fotozinini oluşturacak görseller, birbiriyle ilintisi olmayan bir fotoğraf seçkisinden mi ibaret? Hangi boyutlarda çalışmak istersin? Hangi malzemeleri kullanacaksın? İçeriği oluşturacak olan fotoğraf seçkin siyah-beyaz mı yoksa renkli mi olacak? Yoksa her iki türden de kullanmayı düşünüyor musun? Genelinde metin kullanacak mısın? Kullanacaksan ne ağırlıkta olacak? 

Bu sorulara verdiğiniz her bir cevap, fotozininizin düşünsel oluşumunun tamamlanmasını sağlayacak. 

Böylelikle elinde süreç boyunca kullanacağın bir tür yol haritası olacak.

2. Şimdi hikayenizi fotoğrafçılık yoluyla nasıl anlatacağınıza karar verin. 

Fotoğraflarını hangi sıralama yöntemiyle izleyiciye sunmak istersin? Kronolojik? Yoksa doğrusal olmayan anlatım tarzını mı tercih edersin? Tekil görüntüler mi, diptikler mi, yoksa çeşitli kolajlar mı kullanacaksın? Görsellere altyazılar eklemeyi düşünüyor musun? Ya da fotozinin sadece görsellerden mi oluşacak? Şimdiii... Gerekli kararları aldıysan, sıra fotoğraflarını seçmeye geldi... 

3. Fotoğraflarınızı seçin ve son düzenlemenizi yapın. 

Bu işlem genellikle edit (düzenleme) olarak bilinir. Önce sayıya hiç takılmadan fotoğraflarının geniş bir seçkisini yapmaya başlayabilir, ardından senin için en iyi sayı ve sıralamayı elde edene kadar bu seçkiyi daraltabilirsin. Bazı fotoğrafçılar, ellerinin altında hazır bulundurabilmek için, küçük boyutlarda birçok fotoğrafı fotozinlerine basmayı tercih ediyorlar. Bu noktada artık karar sana kalmış. 

FOTOZİNİMİZİ INDESIGN ile mi TASARLASAK, YOKSA EL ile mi TASARLASAK? 

A5 (210x148.5 mm) boyutunda bir fotozin için yarıya katlayacağın bir A4’ü (210 x 297 mm) kullanabilirsin. Bu şekilde, her bir yaprak 4 sayfa içerecektir. Fotozinin için uygun sayfa sayısını belirlerken, hesaplamanı her zaman 4’ün katsayıları üzerinden yap! 4/8/12/16/20... gibi... gibi... 

Sayfaları katladığında, ‘ön kapağın’ ilk, ‘arka kapağın’ ise daima düzeninin son sayfası olmalı, ardından 14/3, 12/5, 10/7, 15/2, 13/4, 11/6 , 9/8 sırasıyla takip etmelidir. İşte size 16 sayfalık bir fotozin yapabilmeniz için cillop gibi bir şablon.


InDesign programı aracılığıyla fotozinini hazırlarken toplam sayfa sayısını, ön ve arka kapakları dikkate alman gerekir.

Bu süreci tamamladığında, booklet (kitapçık) olarak yazdırma seçeneği kullan.

Bu seçenekte, sayfalar düzenleme (layout) penceresinde sırayla görünür, ancak katlanıp zımbalandığı, dikildiği ya da ciltlendiğinde doğru görünmeleri için farklı bir sırayla yazdırılır.

Sen o kısma kafanı takma, bırakın teknoloji gereğini yapsın.

BASKI

Sayfa düzenlemesini tamamladığında, artık fotozinini basmanın zamanı gelmiştir. InDesign kullanıyorsan, hazırladığın dosyayı PDF olarak (CMYK renk profilinde) kaydet ve bir kitapçık (booklet) olarak yazdır. Bu yazılıma sahip değilsen, fotozinini yukarıdaki şablon aracılığıyla; kağıt, yapıştırıcı, makas ve fotokopi makinesi kullanarak -el emeği göz nuru stilinde de- hazırlayabilirsin.

Paşa paşa çıktını aldıktan sonra sayfalarını güzeeelce bir sırala... Emin olmak için bir kere daha kontrol et/ettir ve ardından nazikçe katla... Fotozinin sayfalarını sabitleyebilmek için uzun kollu ya da döner kafa kitapçık zımbalayıcı kullanabilir, olmadı fotozininin ilk kopyasını elde -tüm hünerlerini sergileyerek- dikebilirsin. Milyon tane dikiş yöntemi var. Google et sana hitap edenini bir zahmet bul!

Küçük ama bir o kadar da önemli bir hatırlatma; 60 sayfanın üzerindeki fotozinlerin dikilmesi ya da zımbalanması hayli zor... hatta imkansız... Böyle durumlarda devreye ‘ısısal ciltleme’ giriyor. Ya içeriğinizi hafifletin ya da paşa paşa ozalitçinin yolunu tutun, sipalileri dökülün!


İllüstrasyonlar: Ambar Del Moral

Bu mini kılavuz; Gölge Fanzinin 18. sayısında yayımlanmıştır.
Gölge Fanzinin bu sayısını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
alternatif olarak;

Yorumlar