VİDEO: JEFF WALL - #CONTACTS VOLUME 2 - THE RENEWAL OF CONTEMPORARY PHOTOGRAPHY (Türkçe Alt-yazılı)



-Jeff Wall kimdir?-

Kanadalı Jeff Wall - (D. 1946, Vancouver) çağdaş fotoğrafın önde gelen figürlerinden birisidir. Gregory Crewdson'a benzer bir süreci takip ederek çalışmalarını üretmektedir. Özellikle temsil, imge ve hafızanın doğasıyla ilgilenir. Büyük fotoğraflarında, arkadan aydınlatmalı asetat ve geniş ölçekli kullanımlarında reklamın görsel diline uygundur. Üzerinde çalıştığı konular, “yakın belgesel” olarak adlandırdığı gündelik anların, kurgu ve sanat tarihinin “sinematografik” rekonstrüksiyonlarıdır. Fotoğrafları için; “Özneleri doğrudan deneyimlerime göre önerdiğim, bu deneyimi elimden geldiğince tam olarak anlamaya gayret ettiğim ve bu deneyimi tam ve doğru olarak yeniden oluşturmaya çalıştığım fotoğraflar” tanımını yapmıştır. 

Sanatçı, yüksek lisansını 1970'te British Columbia Üniversitesinden almıştır. 2012'de, "Dead Troops Talk" - (1993) adlı çalışması Christie's'de, müzayede rekorlarını kırdı ve o zamana kadar satılan en pahalı üçüncü fotoğraf oldu.

Bugün çalışmaları Londra'daki Tate Gallery, Chicago Sanat Enstitüsü, Los Angeles'daki Hammer Müzesi ve Kunstmuseum Basel Koleksiyonları arasında yer almaktadır. Halen Kanada'nın Vancouver kentinde yaşıyor ve çalışmalarına devam ediyor.


Meraklısına; 

JEFF WALL FOTOĞRAFLARINDA
GERÇEKLİK VE KURGUSALLIK İLİŞKİSİ ÜZERİNE
BİR İNCELEME
Ahmet Can Mocan