DUYURU: FOTOĞRAF KAMUOYUNA BİR DAVET!..

Courtesy of Flickr / Prentsa Alundia, under Creative Commons Attribution-ShareAlike Generic 2.0 licence. https://www.flickr.com/photos/gipuzkoa/39238800080

"Sessiz kalma, suça ortak olma!"

Birkaç gün önce üzücü bir hadise cereyan etti. Bihaber olanlara olayı doğrudan aktarmak adına; fotoğrafçı C.Y.'nin, yine kendisi gibi bir fotoğrafçı olan Ç.E.'yi ifşa ettiği tweet'inin yer aldığı bir bağlantıya aşağıda yer veriyorum.


C.Y. tarafından ortaya atılan iddianın ardından, Ç.E kendine yöneltilen suçlamaya cevaben twitter hesabından, aşağıdaki bağlantı aracılığıyla erişebileceğiniz bir dizi açıklama yaptı. (Güncelleme: Bu açıklamalar halen [1 Mart 2021] duruyor. Twitter ile iletişime geçerek, durumu aktarıp bir ihlal olup-olmadığını sordum. Şirket kural ve politikalarının ihlalinin söz konusu olmadığına dair bir geri dönüş aldım. Siz aksini düşünüyorsanız, burayı tıklayarak ihlal olduğunu bildirebilirsiniz.


Belli ki taraflar durumu yargıya taşıyacaklar. Bundan sebeple dava karara bağlanana kadar 'masumiyet karinesi' gerekçesiyle kimseyi suçlu ilan etmek haddime değil. Aksi takdirde sanal ortamda halihazırda her iki fotoğrafçı için yürütülen sosyal linç kampanyasının bir parçası olmaktan öteye gidemem. Ancak bu ifşaya istinaden başlayacağını öngördüğüm yargı sürecinin barındıracağı gelişme ve en önemlisi sonucu yakından takip edeceğim. Siz fotoğraf severlerden de aynı hassasiyeti göstermenizi önemle rica ediyorum.

Güncelleme: Ç.E., geçici olduğunu belirttiği Twitter hesabından, sonuçlanan ve süre gelen son gelişmeleri 5 Ocak tarihinde bir dizi tweet aracılığıyla paylaştı. Devamında yaşanacak gelişmeleri ilgilenenlerle buradan paylaşacağını da belirtti.
"Ç.E'nin ifadesiyle; C.Y.'nin sosyal medyada yayınladığı asılsız iftira ve hakaretler üzerine Ç.E.'nin açtığı davada tarafların dinlenmesi ve delillerin incelenmesi sonrası sanık C.Y., 21.12.2021 tarihli karar duruşmasında İstanbul 16.Asliye Ceza Mahkemesi’nce suçlu bulunmuş."

Not: Ekşisözlük'te 'kuskunotu' adlı yazarın C.Y. hakkında yazdığı entry oldukça ilginç tespit ve ifadeler içeriyor. İddiaların yarısı bile doğruysa durum gerçekten de vahim! Özellikle 'kişilik bozukluğu' ile ilgili kısım üzücü ve aynı zamanda da düşündürücü... İlgilenenler buradan erişebilir.  

Son günlerde edebiyat dünyasını sarsan #metoo hareketinin bir benzerinin fotoğraf camiamız içinde vuku bulması içten bile değilken, bu duruma kayıtsız kalmak, bir like'layıp, ifşaatı iki postta paylaşarak -günümüzün hiç sevmediğim bir tabiri ile- duyar kasmak yerine, bu sürece dair hakikatli bir kamuoyu oluşturmak öncelikle içimizde barındırdığımız sorunlu tiplerin (taraflardan birinin haklılığını gözeterek) topluluğumuzdan uzaklaştırılması için bir fırsattır. Kaldı ki bu öncelikli olarak 'insani bir görev'dir.

Adaletin tez zamanda yerini bulması dileğiyle...

"Sessiz kalma, suça ortak olma!"

Benzeri, bir dizi cinsel taciz iddiası, dünyaca ünlü fotoğraf ajansı @magnumphotos'ta da halihazırda yaşanmakta... Uzun yıllardır varlığı söz konusu olduğu ifade edilen bu olaylara dair Kirsten Chick'in cesur yazısını aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak okumanızı tavsiye ederim. 

MAGNUM'UN HESAPLAŞMA ANI

©froginpain

#MeToo hareketinin gazeteciliği kökünden dönüştürmesinin ardından geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, dünyanın en prestijli fotoğraf ajansı olan Magnum Photos kendini sürekli bir sektör lideri olarak resmetti. Magnum, 2018'de üyeleri için bir davranış kuralları yönetmeliği yayımladı. Aynı yıl ajansın CEO'su, fotoğrafçılarının hiçbirine karşı tek bir şikayet almadığından dolayı övündü. Ajans, kadınları hem başkan hem de CEO olarak seçti. Kadrosuna daha fazla kadın fotoğrafçı ekledi. Taciz ve istismarı ciddiye aldığı hususunun altını daima çizdi.

Ancak Magnum, sektörde yaşanan suiistimallere karşı koyma çabasını sürekli lanse ederken, ajansın en tanınmış fotoğrafçılarından (David Alan Harvey) birisiyle çalışan kadınlar çok daha farklı bir hikaye anlatıyordu. Kristen Chick bu kadınların her birini tek tek dinledikten sonra kaleme aldığı "Magnum'un Karar Anı" adlı makalesinde yaşananları derledi.



Güncelleme: D.A.H, ajanstan istifa ettiğini duyurdu.


Yorumlar