PODCAST - MİRAT'IN PUSLU FOTOĞRAF ATLASI


Fotoğrafçı Cenk Mirat Pekcanattı'nın fotoğrafa dair sesli düşüncelerini paylaştığı 'Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası' adlı podcast, ülke fotoğrafına yepyeni bir soluk getirmeyi ve benzer üretimler için ilham kaynağı olmayı hedefliyor. Fotoğrafın tekniğinden ziyade felsefe, kuram ve etiği üzerine odaklanan bu podcast büyüyünce periyodik olarak yayımlanmayı hayal ediyor.

"Otostopçu her fotoğrafçıya az biraz galaksi rehberi olmaya çalışmam fotoğrafa olan aşkımdandır."

Aşağıdaki bağlantılardan erişerek dinleyebilirsiniz.


- MİRAT'IN PUSLU FOTOĞRAF ATLASI'NIN BÖLÜM VE İÇERİKLERİ:

1. SEZON

Orhan Pamuk - 'Balkon' Sergisi

Orhan Pamuk'un 'Balkon' adlı fotoğraf sergisi hakkında naçizane görüşlerimi takdimimdir.


Mehmet Turgut - 'Parça' Sergisi

Galeri Kambur'da 13 Mart'a kadar sergilenen ve 18 kolajdan oluşan 'Parça' isimli Mehmet Turgut sergisi hakkında düşüncelerim...

Fotoğraf Sanat mıdır?

Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlasınının bu bölümünde; 'Fotoğraf Sanat mıdır?' sorusunun cevabı hakkında sesli düşünüyorum. Elbette önce herhangi bir branşın sanat olması için gerekli kriterleri bir hatırlıyoruz.



Fotoğraf ve Eleştiri Geleneği

Türkiye'de neden bir fotoğraf geleneği yok?, Olması ne fayda sağlar?, Eleştirmen ne gibi niteliklere sahip olmalıdır?, v.b sorulara dair sesli düşüncelerim.

Yüzbinlik Fotoğraf Yarışması

Ulusal ve Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarına Dair Bir Değerlendirme


Bir Fotoğrafçı Öldüğünde...

Fotoğraf arşivlerinin önemi sadece hayatta olduğumuz sürece mi söz konusudur? Her daim "aman fotoğraflarımı nerede ve nasıl saklayacağım" diye düşünen fotoğrafçı bu dünyadan göçtükten sonra arşivinin ne olacağını bir saniye olsun düşünür mü? Anları ölümsüzleştirebiliriz ama kendimizi maalesef... Gelin tüm bu hususları Prof. Sabit Kalfagil'in fotoğraf arşivinin akıbeti üzerinden bir kere etraflıca düşünelim.



Sosyal Medya Fotoğrafı Öldürüyor (mu?)

Sosyal medya kullanımının iyiden iyiye arttığı günümüzde, 'fotoğraf' bundan nasıl etkileniyor? Özellikle en yaygın kullanılan mecralardan olan Instagram üzerinden bir sesli düşünüş...
Fotoğraf Eğitimi

Ülkemizde fotoğraf eğitimi veren yapılar, bunların farklılıkları ve benim fotoğraf eğitimine dair görüş ve önerileri dair bir bölümdür.

Fotoğraf Severler FOTOİSTANBUL'u Özlüyor (mu)?

2014-2017 yılları arasında düzenlenen 'Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali'nin tekrar organize edilmesi amacıyla düzenlenen imza kampanyası hakkında... (Bu festival ile ilgili olarak change.org'da başlattığım imza kampanyasını 466 imza toplamış olmama rağmen bir takım istihbaratlar sonrasında pasif duruma getirdim.) 


Fotoğrafın Geleceği

Baş döndürücü bir hızla gelişmeyi sürdüren teknoloji fotoğrafı gelecekte sizce nasıl etkileyecek? Yapay zeka ve makine öğrenimi fotoğrafçıları işsiz bırakabilir mi? Siz bir fotoğrafçı olarak bu geleceğin neresinde yer alacaksınız?


Flanörün Yeni Meşgalesi Sokak Fotoğrafçılığı mı?

Son yılların popüler fotoğraf türü olan 'Sokak Fotoğrafçılığı" hakkındaki bu bölümde, Cenk Mirat PEKCANATTI konuya dair kişisel fikirlerini fotoğraf severlerle paylaşıyor.

Corona Virüsü Fotoğrafçılığı Nasıl Etkiledi?

Tüm dünyayı saran ve hayatımızın her alanını olumsuz etkileyen Corona virüsü, fotoğrafçılığı nasıl etkiledi? Ve bu etkiler nelere sebebiyet verdi... verecek?

Leica Efsanesi Günümüzde Bir Kestaneye mi Dönüştü?

"Dr. Andreas Kaufmann ve biraderleri Leica'nın kanadından yağ mı çıkartmaya çalışıyor?", "Andreas'ın kol saati yatırımı Leica Camera AG'nin bambaşka bir yapıya bürüneceğinin habercisi olabilir mi?"
Başta bu sorular olmak üzere, konuya dair daha başka birçok sorunun cevabını podcastimin bu bölümünde bulabileceksiniz.
Kulağınız bende, aklınız başınızda olsun!


⚔️


2. SEZON

Ne Olacak Biz Fotoğrafçıların Bu Hali?

Pandeminin kökten sarstığı mesleklerden biri de fotoğrafçılık oldu. Lakin bu sarsıntı ilk miydi? Yok! değildi. Peki fotoğrafçılık mesleki olarak icra edilip, kişinin hayatını dahi kazanamadığı bir işe ne zaman ve nasıl dönüştü?, Bunu düzeltmenin bir çaresi var mı?


Magnum'sa Eğer Herşeye Değer...

2007 yılında yayımlanan ve 'Magnum Gözüyle Türkiye' Sergisini konu edinen eleştiri yazımın paylaşımının ardından, Temmuz başı itibariyle Magnum'a aday adayı olarak adı açıklanan Sabiha Çimen çokça eleştirildi. Bunun üzerine bende Magnum Photos'un değişimi, Türkiye'ye bakış açısı, ajansın Türkiye'den seçtikleri fotoğrafçılar ve portfolyo konuları hakkında sesli düşündüm.


"Filler Tepişir, Çimenler Ezilir..."

Bu bölüm , adı Magnum Photos'u açıkladığı son aday adayları arasında yer alan fotoğrafçı Sabiha Çimen ve onun çalışmaları hakkındadır.



BursaFotoFest'in Ardından...

16-24 Ekim 2020 tarihleri arasında sanal ortamda gerçekleştirilen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali'nin ardından bu yeni formatla 10.'su gerçeklestirilen etkinliğe dair izlenim ve eleştirilerimden oluşan bir bölümdür.


Magnum Photos'a Düşen Gölge

Birçok genç fotoğrafçıya göre neredeyse bir Hollywood yıldızına yakın ihtişamlı bir statüye sahip olan David Alan Harvey, 'The Bridges of Madison County' filminde Clint Eastwood'un canlandırdığı ana karaktere ilham vermiş biri... Lakin bu ihtişamlı geçmiş ve statü, yakın zamanda alevlenen bir dizi iddiasıyla sarsılmış durumda...


Fotoğrafçılar Öznelerine Ne/ler Borçlular?

Fotoğrafçılar genellikle bu ilişkiyi bir işbirliği... bir ortaklık olarak düşünüyor ya da düşünmek istiyor. Yine de kullandığımız aracı... medyumu tanımladığımız dil bile doğasında güç dengesizliği olan zorlu bir süreci ima ediyor.

 


⚔️

Yorumlar