GÖRÜŞ: NFT TOPLULUĞU HAKKINDA

-NFT TOPLULUĞU HAKKINDA-

Etkin Kuşak: Y kuşağı veya Y jenerasyonu, ayrıca Milenyumlar 

Temel bir demografik sınıflandırmadır. Araştırmacılar ve popüler medya, 1980’lerin başlarını (1981–82) ve 1990’ların sonlarını (1995–96) Y kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder.[1] Bu kuşak internet, mobil cihazlar ve sosyal medya’nın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılırlar. 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz’i ve COVID-19 pandemisi’nin bu kuşak üzerinde büyük bir etkisi oldu ve gençler arasında tarihsel olarak yüksek oranda işsizliğe sebep oldu.

Estetik Algı Kapasitesi

...genel olarak güzel duyusu olan, güzelden anlayan ve güzeli en yüce değer sayan, sanatsal beğenisi çok gelişmiş bir topluluk değil...

Nakit Fondip Tarikatı

NFT topluluğu, adeta tanrıları FUD* (korku, belirsizlik, şüphe) olan bir tarikat.

*FUD, İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Fear, Uncertainty ve Doubt kelimeri sırasıyla korku, belirsizlik ve şüphe anlamına gelir.

Aslında basbayağı bencillik ve spekülasyon tarafından yönlendirilen ve yaratıcılığın sıcak, sevimli ışıltısıyla sarıp sarmalanmış bu topluluk tıpkı bir tarikat gibi eleştiriye karşı oldukça dirençli.

Zehirli Pozitiflik

NFT kültürü değerini, çevresinde oluşturduğu topluluk içinde zehirli pozitiflikten gayrı hiçbir eğilime yer olmadığı inancına dayandırıyor.

...Bu pozitiflik ki - pohpohlamalar, sırt sıvazlamalar, coşkulu selamlamalar ve tebriklerin havada uçuştuğu bir iklimi oluşturuyor.

NFTlere onlar kadar inanmayanlara tepeden bakan bıyık altı gülümsemeleriyle meşhurlar...“siz hala şüphe etmeye devam edin” ve “merak etmeyin siz zavallı cahiller hazır olduğunuzda sizi aramıza almak için tüm affedici duygularlımızla sizi bekliyor olacağız” triplerindeler...

Cüretkar Barzoluk

Mevzu NFTlerse; işlerini... sözde eserlerini satmak söz konusu olunda hiçbir çekingenlikleri yok. Çünkü inançlarının ve işlerini tanıtma isteklerinin, başarının temeli olduğuna dair kuvvetli 1 inançları var. Ayarlarını kaçırarak, abartmanın tanımını yeniden yapmaya sebep olacak denli işlerini... pardon! çünkü işleri sadece bir araç, onlar birer insan olarak naçizane kendini tanıtma arzusunda oldukları görüyorum. 

Örneğin uzun süre önce 1 videoya rast geldim. Videoda belgesel fotoğrafçısı olduğunu iddia eden şahıs dış ses ile kendinden ve işlerinden bahsederken, ekranda da tuhaf bira şişeli-mişeli 1 takım görüntüleri dönüyor. Bu kero ki, denk geldiğim Twitter Spacei’nin birinde “insanlar satış yapmak için her türlü şarlatanlığı yapıyor”, diye de tenkitlerde bulunmuş.

Ama ne önemi var ki; iyi ya da kötü her türlü etkileşim, ne kadar küçük veya önemsiz olursa olsun, kendimizi marjinal.... orijinal... satın alınası eserler üreten 1 sanatçı olarak pazarlayabilmek için bir fırsattır. bunun için her yol mubahtır. Sonuçta zaten söz uçar video da kalır... Youtube’da arayın... izleyin gününüz şenlensin.

Başıbozuk ve Mizojinist Bir Kalabalık

Spekülasyonlar sadece satışlarla ilgili değil, Art Tactic adlı ajansın araştırmasına göre satış toplamının %77’ini erkekler, sadece %5’ini ise kadınlar yapmış. Ajansın en çok satış yapan 10 Nft sanatçısı listesinde sadece 1 kadın var. Müzisyen Grimes... Beeple 69 milyon dolarlık “Everydays” adlı 5000 görünüden oluşan işi ırkçı ve mizojinist temalar barındırıyor ama kimsenin fifisinde bile değil... Öyle ya kim öper Yalova Kaymakamını... 

Seni Gidi Yıkamacı ve Yağlamacı

Gırla wash trade yaparak, NFT pazarını daha büyümeden güvensiz hale getiren bu güruh, kerizler aymaya başlayınca da ortamı vıcık vıcık yağ içinde bıraktılar. İçinde yer almayı kafalarına koydukları DAO-MAO türü yapılanmalara kapak atacaklar ya da bir koleksiyoner kisvesine bürünmüş trader’ı kafalayacaklar diye 1yalamalık 1 yağlamacılık trendi baş gösterdi ki, inanın bir süre sonra midem kaldırmaz oldu.

Sonuç

Durum; 50 katlı binadan düşen adamın hikayesine benziyor. Adam kendini çatıdan atmış.Ama 1000 pişman kendini rahatlatmak için her katta sürekli şöyle diyormuş: “buraya kadar her şey yolunda.” oysa ki önemli önemli olan düşüş değil, yere temas anıdır. ;)

Gölge Fanzin, Sayı: 23, Bahar '23

Yorumlar