RÖPORTAJ: GÖLGE'DE RÖPORTAJ - ANONİM BİR NFT FOTOĞRAF KOLEKSİYONERİ

"NFT'nin yükseliş döneminde yaptığı satın alımlar ve sadece Türk sanatçılara yer verdiği fotoğraf koleksiyonuyla adından oldukça söz ettiren bir NFT fotoğraf koleksiyoneri ile Gölge Fanzin adına kısa ve öz bir röportaj yaptım." 

Cenk Mirat Pekcanattı (Gölge Fanzin): Bir NFT fotoğraf koleksiyoncusu olarak son birkaç yılda yaşadığınız deneyimi nasıl özetlersiniz?

Anonim Bir NFT Fotoğraf Koleksiyoneri: Dürüst olmak gerekirse, bu süreç bende büyük hayal kırıklığı yarattı. Değerli yatırımlar olacağını düşündüğüm NFT’lere çok... ama çok para harcadım, ancak değerlerinin kısa sürede önemli ölçüde düştüğünü gördüm.

Piyasanın inanılmaz derecede spekülatif olduğu ve umduğum kadar istikrarlı olmadığı artık çok açık. Yatırım yaptığım mevcut koleksiyonumu yarı fiyatına... hatta üçte bir fiyatına elden çıkartabilirsem, bir daha NFT'ler ile hiç işim olmaz.

NFT, kripto para piyasasını geliştirmek için tasarlanmış bir tuzak... başka da hiçbir şey değil! Son zamanlarda “boğa koşusuna geçiş başladı”, balonu şişirilerek tekrar pazara para çekme operasyonuna başlandı. Ama dediğim gibi bu bir tuzak...

C.M.P. (Gölge Fanzin): Özellikle, NFT fotoğrafçılık pazarındaki oynaklığa ne/ler sebep oluyor?

A.B.N.F.K.: Mevcut başlıca birkaç faktör var. Birincisi, şu anda NFT’ler etrafında çok fazla aldatmaca var, bu yüzden birçok insan neye bulaştıklarını gerçekten anlamadan onları satın alıyor.

Ayrıca, bazı kişilerin NFT’leri fahiş fiyattan yeniden satmak amacıyla satın almasıyla çok daha fazla spekülasyon ve manipülasyon yaşanıyor.

Ve son olarak, teknoloji çok yeni olduğu için, uzun vadede nasıl kullanılacağını ve değerleneceğini tahmin etmek epey zor. Şimdilik aklıma bunlar geliyor...


C.M.P. (Gölge Fanzin): Yeni bir koleksiyoncu olarak NFT fotoğrafçılık pazarına girmeyi düşünenlere neler tavsiye edersiniz?

A.B.N.F.K.: Son derece dikkatli olmanızı ve satın alacağınız işlerle ilgili olarak araştırmanızı etraflıca ve sabırla yapmanız gerektiğini söyleyebilirim. İşini satmak için size yağcılık yapan, mağdur edebiyatı yaparak kendine acındırmaya çalışan sanatçı müsveddelerinden kaçının...

Bilir kişi pozları keserek, sizi kötü niyetleriyle manüpile etmeye çalışanlara karşı radarlarınız aman açık olsun. Bu tiplerden ben çok çektim.

Sadece popüler olduğu veya gelecekte değerli olacağını düşündüğünüz için bir NFT satın almayın. Teknolojiyi ve içerdiği riskleri anladığınızdan emin olun.

Ve en önemlisi, sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın. Mesela mevcut varlığınızın yüzde onu gibi...

Gölge Fanzin, Sayı: 23, Bahar '23

Yorumlar