GÜNCE: BİR FOTOĞRAFÇININ GÜNLÜĞÜNDEN - 7

Geçen yaz bir belediyenin düzenlediği fotoğraf yarışmasının teknik danışmanıydım. Yarışmayı düzenleyen kurumun ısrarlı talebi üzerine, Ara Güler'in de jüride bulunması kağıt üzerinde söz konusuydu.

Aman Efendim! Ara Güler'in seçici kurulda yer alması için nasılda çılgın bir seferberlik ilan edilmişti sizlere anlatamam. Bir kere Güler'e diğer üyelerden daha yüksek bir kaşe ödenecekti. Yabana atılası bir meblağda değildi hani telaffuz edilen. Ayrıca, diğer jüri üyeleri kendi imkânları ile gelirken Ara, icap ederse UFO ile evinden alınacaktı. Vs. vs...

Tabi bunca feragatin yapılmasının nedeni Ara Güler'in kara kaşı ile gözüne olan hayranlık değildi. Ara Güler demek, reklam demekti. Sırf “O” yarışma jürisinde yer alacağı için zirilyon tane muhabir yarışma tanıtımı ve jüri toplantısı öncesinde fıldır fıldır ortalıkta dolaşarak röportaj yapabilmek için Ara'yı arıyorlardı. O, iki makara laf edecek, bunlarda çalıştıkları dergileri, gazeteleri koca puntolarla ettiği laflarla donatacaklardı.

Güler, ilk önce gelemeyeceğini söylemişti. Daha sonradan hatır-gönül ilişkileri araya sokulmuş, ağzının kenarından zorla bir “Olur!” çıkmıştı. Zaman daralıp, değerlendirme gününe kısa bir süre kala, kendisinin jüriye katılamayacağı kesin olarak netleşti. O tarihlerde yazlığında olacaktı. Sırtını evinin çatısına serecek, gökteki yıldız kaymalarını gözlemleyecekti. Kısacası gelmesi mümkün değildi.

Gayet tabi ki, bu durumda diğer jüri üyelerine son derece mahcup olduk. Adamlar sordular "Neden gelmemiş?", diye... Bilmek gayet tabi ki hakları, bende gelememe nedenini söyledim. Hemde ne söylemek. Ağzımdan direkt "Kılı dönmüşte gelememiş" lafı çıkıverdi.

"Hasta" desem; insanlar Güler ile yarın bir gün bir yerlerde karşılaşıp geçmiş olsun muhabbeti yapacaklar, ardından bende yalancı çıkacağım. Yaşı sebebiyle desem üç aşağı beş yukarı aynı yaşlarda 2 jüri üyesi daha kurulda mevcut. Yani hiçte geçerli sebep değil.

İlginçtir, her nasılsa her vakit kısmet olur, böyle şeylerin 'aslı astarı' kulağıma bir şekilde ulaşıverir. Bu hususta da yine öyle oldu.

Güler ile aynı çatı altında bir fotoğraf dergisi çıkaran şahıs, Ara'nın yarışmanın başından itibaren jüride bulunamayacağını karşı tarafa söylediğini iletti. Üstüne üstlük asistanı tekliften haberlerinin bile olmadığını ekledi. Şimdi "Sallıyorlar!", desem. "Bozacının şahidi zaten şıracı olur”, desem günahlarını almış olacağım. Sonuçta bana yalan borçları da yok.

Bu yarışma vesilesiyle şöyle bir hisse çıkardım: Popülizmania olayının cılkını Allahına kadar çıkartmış, ar damarımızı külleten patlatmışız. "Ara Güler seçici üye, diğerleriyse geçici süje..." - 2008



Yorumlar